Na een opleiding tot logistiek ingenieur aan de NHTV-Tilburg waarbij ik een afstudeeropdracht had bij IBM Distribution Transport & Services (DT&S) ben ik direct na mijn studie bij IBM Nederland aan de slag gegaan als Logistics Consultant. In die tijd was internet nog een relatief onbekend fenomeen maar daar stuurde ik mijn eerste emails. (1992)
Na een jaar ben ik daar vertrokken om werkzaam te worden bij het installatie bureau van mijn ouders. Dat bedrijf was bescheiden qua omvang maar door mijn opgedane kennis van automatisering bij IBM wel een van de best geautomatiseerde installatiebureaus. Door optimaal gebruik te maken van CAD systemen, administratieve- en werkvoorbereidingssoftware kregen we opdrachten van grote klanten. Dat viel op bij een leverancier van die software omdat ik vrijwel wekelijks verbeteringsvoorstellen aanvroeg. Zij boden mij daardoor een baan aan als Informatie Analist om dan maar zelf die verbeteringen aan te brengen. Die handschoen heb ik opgepakt. Tijdens mijn werkzaamheden bij KPD-Hoogeveen, zo heette de leverancier van de software, kreeg ik na een jaar de gelegenheid om een afdeling “internet” op te starten. (1996)
Samen met een Belgisch zusterbedrijf heb ik daar “Technonet” opgezet. Dat was een systeem waarbij vanuit de administratieve- en werkvoorbereidingssoftware via internet koppelingen werden gelegd met systemen van de fabrikanten en groothandels in die branche. Voor die tijd zeer vooruitstrevend en mede omdat we marktleider waren in Nederland kregen we alle grote namen aan boord. Voor installateurs was dit fantastisch want men kon vanuit onze software via het internet alle commerciële, logistieke en technische informatie vinden die voorheen alleen in boeken voor handen was.
Na vier jaar daar gewerkt te hebben werd het tijd om zelfstandig te worden en werd in 1999 CyberNed Internet Services opgericht om internetdiensten ook buiten de installatietechniek te gaan leveren. Als een van de eerste klanten mocht ik aan de slag voor Amsterdam RAI. Daar was net iemand benoemd om “iets met internet te gaan doen”. Voor de RAI was mijn eerste klus om web portalen op te starten. Men wilde beurs exposanten ook de mogelijkheid bieden om online hun producten en diensten te exposeren. Als Informatie Analist heb ik daar de specificaties geschreven voor generieke web portalen. Te beginnen met Metstrade en Intertraffic als vakbeurzen. Op basis van mijn analyse zijn er bij diverse leveranciers offertes aangevraagd en werd de leverancier geselecteerd. Omdat interne kennis destijds nog ontbrak werd mij gevraagd om die projecten namens de RAI te managen. Ik zat dus wekelijks met de software developers aan tafel om het opgeleverde werk te bespreken en nieuwe wijzigingen door te spreken. Ondertussen werd er een afdeling binnen RAI opgetuigd die zich met onlineactiviteiten ging bezighouden en ook daar heb ik nog enkele jaren diverse projecten voor uitgevoerd.
Ondertussen was er het verzoek van het grafisch college of ik niet een stagiair wilde begeleiden die de opleiding tot software development volgde. Na zijn stage volgde een tweede en een derde stagiair. Als ze goed waren bood ik ze een baan aan en werd CyberNed meer dan een eenpitter maar een klassieke softwareontwikkelaar voor oplossingen. Uiteindelijk had ik 6 mensen in dienst en was ik voornamelijk nog medewerkers aan het managen nieuwe opdrachten aan het verwerven. Voor het vakinhoudelijke werk had ik steeds minder tijd.
Omdat ik dat inhoudelijk werk toch wel begon te missen heb ik besloten om te reorganiseren en weer als eenpitter verder te gaan. Ontwikkelprojecten werden nog wel aangenomen maar uitgevoerd door het netwerk dat ik in de loop van de jaren heb opgebouwd en een partner in India die meer dan 120 developers in dienst had. Dat werkte, na wat strubbelingen in het begin, heel prettig en ik kan me weer bezighouden met dat waar ik goed in ben.
Het strategisch adviseren, analyseren van de business, het opstellen van functionele en technische ontwerpen en het managen van projecten.